Ιστορία της Κρέπας

Κρέπες Μποέμ Κοζάνη > κρέπες Κοζανή > Ιστορία της Κρέπας

H κρέπα είναι ένα από τα αγαπημένα εδέσματα όλων μας. Τρώγεται αλμυρή ή γλυκιά με κάθε πιθανό συνδυασμό και η Γαλλία θεωρείται η χώρα δημιουργίας της.

Η δούκισσα Άννα της Βρετάνης κάποτε χάθηκε στο δάσος και την βρήκαν κάποιοι καλικάντζαροι που ήθελαν να την  περιποιηθούν, έτσι άναψαν φωτιά και της ετοίμασαν κρέπες από φαγόπυρο (μαύρο σιτάρι που μετέφεραν οι σταυροφόροι από την Ανατολή). Η δούκισσα λάτρεψε τις κρέπες και όταν επέστρεψε στο παλάτι της ζήτησε από τον μάγειρα να τις φτιάξει. Ο μάγειρας της τις έκανε και από τότε η συνταγή αυτή έχει καθιερωθεί και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες στην χώρα.

Η λέξη κρέπα, είναι γαλλικής προελεύσεως, και απορρέει από την Λατινική “crispa” που σημαίνει “κατσαρή”. Τα βασικά συστατικά της ζύμης τους είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι.

Οι κρέπες στην Βρετάνη (περιοχή της Γαλλίας) ήταν το παραδοσιακό γλυκό στην γιορτή της Υπαπαντής και τις έφτιαχναν σε κάθε σπίτι. Για γούρι κρατούσαν ένα νόμισμα στο χέρι και καθώς γύριζαν την κρέπα στον αέρα και έκαναν μια ευχή. Αν η κρέπα προσγειώνονταν στο τηγάνι η ευχή θα γινόταν πραγματικότητα. .

Τα βασικά συστατικά της ζύμης τους είναι: αλεύρι, αυγά, γάλα, βούτυρο και λίγο αλάτι.

Έτσι και εμείς στην Κρεπερί Μποέμ Κοζάνης επιλέξαμε αυτό το έδεσμα για το menu μας διότι η κρέπα όπως αναφέραμε και παραπάνω επειδή τρώγεται αλμυρή και γλυκιά επιλέγοντας τα υλικά που ταιριάζουν στη διάθεση σας, την όρεξη ή ακόμα και την έμπνευση της στιγμής μπορείτε να κάνετε τη δική σας κρέπα .

Η κρέπες μας απλώνονται και ψήνονται επάνω σε πλάκα μαντέμι σε κυκλικό σχήμα το οποίο ανάλογα το μέγεθος που επιλέγετε παίρνει και σχήμα τριγωνικό ή τετράγωνο “σχήμα φάκελος ” .

[restaurant-menu-and-ordering ruid=”818821ce-32ee-4eaa-bdcd-e1a4a2b5723b”]

 

X